Midden-Oosterse Lamspilav
Pilav is een Midden-Oosters gerecht dat bijna universele lof en aantrekkingskracht heeft gekregen. Het zit boordevol verwarmende specerijen en balanceert perfect tussen zoet en zout. Met een pittige knoflook-geïnspireerde zhoug-dressing is deze pilav een heerlijk gerecht om te serveren naast andere Midden-Oosterse gerechten, of gewoon op zichzelf als hoofdgerecht. Het wordt in minder dan 40 minuten bereid in de Instant Pot. Je hebt slechts basis supermarkt ingrediënten nodig om de pilav te maken. Bereid je voor op de krachtige smaak van de zhoug!
Porties: 4-6 pers
Totale bereidingstijd: < 40 min
Ingrediënten:
Pilav
- 300 g basmatirijst, gewassen
- Olie, naar behoefte
- 1 ui, in blokjes gesneden
- 500 g lamsgehakt
- 6 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 tl komijn
- 2 kardemompeulen
- 1 kaneelstokje
- 400 ml groentebouillon
- 100 g gedroogde abrikozen, in blokjes gesneden
- 70 g honing geroosterde cashewnoten, gehakt
- Zout en peper, naar wens
Kruidendressing
- 1 ½ teentjes knoflook, fijngehakt
- 15 g verse koriander
- ¼ tl gemalen kardemom
- ⅓ tl gemalen komijn
- 75 ml extra vierge olijfolie
Bereidingswijze:
1. Week de gewassen rijst 15 minuten terwijl je de groenten en het lamsvlees bereid en kookt.
2. Kies Sauté en voeg wat olie toe aan de binnenpot. Voeg, wanneer heet, de in blokjes gesneden ui toe en sauteer tot ze zacht is.
3. Voeg het lamsgehakt toe en bak tot het bruin is. Voeg vervolgens de knoflook, specerijen en uitgelekte geweekte rijst toe en sauteer nog 2 minuten.
4. Voeg een royale snuf zout toe aan de binnenpot samen met de bouillon, dit moet het rijstmengsel bedekken.
5. Annuleer de Sauté-functie en bevestig het deksel met de drukkookhoes op zijn plaats.
6. Selecteer Pressure Cook en stel de tijd in op 3 minuten en kies natuurlijke druk afgifte.
7. Terwijl het lamsvlees en de rijst koken, meng je alle ingrediënten voor de kruidendressing en breng op smaak met zout en peper, en zet opzij.
8. Na 18 minuten natuurlijke druk afgifte, laat de resterende druk snel vrij en open het deksel.
9. Roer de lamspilav door, breng op smaak naar wens en voeg de gedroogde abrikozen en kruidendressing toe. Garneer met de honing geroosterde cashewnoten en serveer!
Wil je meer van dit soort nuttige informatie? Meldt je dan aan voor onze nieuwsbrief voor het laatste nieuws, handige tips en adviezen, heerlijke recepten, en speciale aanbiedingen. We mailen hooguit 1x per week.