Instant Pot Groentestoof basisrecept

Basisstoofpotje met de Instant Pot

Dit is een simpel basisrecept wat eenvoudig aan te passen is aan je persoonlijke smaak, of naar wat je in huis hebt. Serveer met brood, pasta of rijst.

De reden dat het recept niet heel veel exacte gewichten en afmetingen heeft is omdat het eigenlijk altijd afhangt van waar je zelf zin in hebt. Wij maken deze stoof de ene keer met harissa, de keer erna met Italiaanse of Provencaalse kruiden, soms voegen we Turkse knoflookworst, lamsvlees, of kip toe.  

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olie om in te fruiten,
  • 1 pakje passata of tomatenblokjes, evt een paar verse tomaten in blokjes als extra erbij,
  • 1-2 courgette in groffe stukken gesneden (echt grof, anders blijft er niets van over),
  • 2-3 wortels in plakken van ongeveer 1-2cm,
  • 1 ui in dikke halve ringen gesneden,
  • 4-6 teentjes knoflook,
  • 2 grote aardappelen in grote stukken,
  • en verder wat voor groente je wil: witte of chinese kool, aubergine, paprika etc.. Let er wel op dat je alles vrij grof moet snijden.
  • een snufje suiker voor de tomatensaus.
  • Kruiden naar smaak, bijvoorbeeld 2 theelepels pul biber (Turkse chili vlokken), wat (gerookt) paprikapoeder, kurkuma
  • Soms voeg ik voor het koken een (half) kopje bouillon toe om het een volle smaak te geven, het resultaat is dan wat soepiger maar kan je makkelijk indikken op Sauté na het hogedrukkoken.

Bereidingswijze

  1. Zet de Instant Pot op Sauté High en wacht tot er Hot op het display staat
  2. Doe je olie in de pan en voeg de ui toe, fruit deze tot glazig
  3. Knoflook kort meebakken, zo'n 30 seconden (let op dat deze niet bruin wordt)
  4. Tomaten en eventueel bouillon toevoegen en goed de bodem schrapen (met een houten/kunststof hulpstuk natuurlijk)
  5. Voeg de rest van de groenten toe en druk op cancel om het Sauté programma te stoppen 
  6. Stel de pan in op Pressure Cook/manual High voor 5 minuten
  7. Wacht na het kookprogramma 10-15 minuten voor een NR
  8. Proef na het koken of de saus goed op smaak is en voeg eventueel wat extra zout en kruiden toe. Is de saus wat te dun? Zet dan je pan nog even op Sauté low om in te dikken. (kan ook op high maar let er dan op dat het niet aanbrand op de bodem)
Naar hoofdpaginaVolgende artikel
Powerblog - aanmelden nieuwsbrief

Wil je meer van dit soort nuttige informatie? Meldt je dan aan voor onze nieuwsbrief voor het laatste nieuws, handige tips en adviezen, heerlijke recepten, en speciale aanbiedingen. We mailen hooguit 1x per week.