Tompouce
Tompouce is een klassiek Nederlands gebakje gemaakt van bladerdeeg, romige banketbakkersroom en glazuur. Je kunt de custardvulling eenvoudig bereiden in je multicooker voor een heerlijk romig resultaat. Het bladerdeeg bak je gewoon in de oven of airfryer.
Ingrediënten
Voor het bladerdeeg:
- 2 vellen bladerdeeg (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
Voor de banketbakkersroom:
- 500 ml volle melk
- 100 g suiker
- 3 eidooiers
- 40 g maïzena
- 1 tl vanille-extract
Voor het glazuur:
- 150 g poedersuiker
- 1 el water
- Een paar druppels roze of oranje voedingskleurstof (optioneel)
Bereidingswijze
Banketbakkersroom bereiden (in de multicooker):
- Zet je multicooker op Sauté-modus. Klop in een aparte kom de eidooiers, suiker, maïzena en vanille-extract tot een glad mengsel.
- Verwarm de melk in de multicooker tot deze goed warm is. Giet de melk langzaam bij het eimengsel terwijl je blijft kloppen.
- Zet de multicooker op Hoge Druk en stel de drukkooktijd in op 2 minuten. Laat de druk daarna natuurlijk afnemen.
- Roer de vulling door tot het een dikke custard is geworden. Giet in een schaal en laat volledig afkoelen.
Bladerdeeg bakken:
- Verwarm je oven of airfryer voor op 180°C.
- Snijd het bladerdeeg in rechthoeken (de gewenste maat voor jouw tompoucen).
- Leg het bladerdeeg in een enkele laag in het mandje van de airfryer en bak 10–12 minuten tot goudbruin en krokant. Je kunt ze ook in de oven bakken volgens de instructies op de verpakking.
- Laat het bladerdeeg afkoelen zodra het klaar is.
Tompouce samenstellen:
- Leg één laag bladerdeeg op een serveerschaal.
- Spuit of smeer de afgekoelde banketbakkersroom over het bladerdeeg.
- Leg de tweede laag bladerdeeg erbovenop.
- Meng voor het glazuur de poedersuiker met het water en eventueel een paar druppels kleurstof. Smeer het glazuur uit over de bovenste laag bladerdeeg.
- Laat het glazuur een paar minuten opstijven voor het serveren.
Geniet van je zelfgemaakte tompouce met romige vulling en krokant bladerdeeg!
Wil je meer van dit soort nuttige informatie? Meldt je dan aan voor onze nieuwsbrief voor het laatste nieuws, handige tips en adviezen, heerlijke recepten, en speciale aanbiedingen. We mailen hooguit 1x per week.