Lams Fatteh (Midden-Oosterse nacho’s met restjes lamsvlees)
Dit heerlijke lams fatteh recept tovert de restjes van je paasdiner om in een smaakvol Midden-Oosters geïnspireerd gerecht. Knapperig pitabrood, in de airfryer geroosterde aubergine, krokante kikkererwten en mals overgebleven lamsvlees worden gecombineerd met een frisse, knoflookachtige yoghurtsaus. Dankzij de airfryer krijgen de pita en kikkererwten een onweerstaanbare crunch. Perfect als creatieve manier om restjes op te maken — een troostrijk gerecht vol rijke kruiden.
Porties: 2-3
Bereidingstijd: 15-20 minuten
Kooktijd: 35-40 minuten
Apparaat: Air fryer
Ingrediënten
Voor de fatteh:
- 1 aubergine
- 1 tl gemalen kaneel
- 1 ½ tl paprikapoeder
- 1 tl gemalen koriander
- 2 tl Midden-Oosterse kruidenmix of za’atar
- 6 pitabroodjes
- 1 blik kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
- 250 g overgebleven geroosterd lamsvlees
- 1 teentje knoflook, vers geraspt
- Olijfolie, zout en peper (naar smaak)
Voor de yoghurtsaus:
- 320 g dikke Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook, geraspt
- ¼ tl zout
- ½ tl olijfolie
Voor de garnering:
- Verse koriander
- Verse munt
- Granaatappelpitjes
Bereidingswijze
Bereid de aubergine voor
- Snijd de aubergine in hapklare stukken. Bestrooi met zout en laat staan om de bitterheid eruit te trekken.
Maak de yoghurtsaus
- Meng in een kom de Griekse yoghurt met geraspte knoflook, zout en olijfolie. Roer tot een gladde saus.
Maak de kruidenmix
- Meng de kaneel, paprikapoeder, gemalen koriander en de Midden-Oosterse kruidenmix of za’atar in een klein kommetje.
Bereid het pitabrood
- Scheur de pitabroodjes in kleine stukjes. Meng met een beetje olijfolie en 1/3 van de kruidenmix. Zet apart.
Airfry de aubergine en kikkererwten
- Dep de aubergine droog en meng in een kom met de kikkererwten. Voeg olijfolie en nog eens 1/3 van de kruidenmix toe. Plaats het mengsel in de airfryermand en sluit de lade.
- Kies de stand 'Airfry', stel de temperatuur in op 185°C en bak gedurende 15 minuten (voorverwarmen niet nodig).
Krokant bakken van het lamsvlees
- Snijd het overgebleven lamsvlees in kleine stukjes.
- Bak het vlees in een pan of gebruik de sautéfunctie van je Instant Pot met olijfolie, de geraspte knoflook en de resterende kruidenmix. Bak tot het vlees krokant en mooi bruin is. Breng op smaak met zout en zet apart.
Airfry het pitabrood
- Wanneer de aubergine en kikkererwten klaar zijn, voeg je de gekruide pitastukjes toe aan de airfryermand.
- Selecteer 'Airfry', stel in op 165°C en bak gedurende 8 minuten tot het pitabrood mooi goudbruin is.
Opdienen
- Meng in een grote kom de gebakken aubergine en kikkererwten met de yoghurtsaus.
- Verdeel het geroosterde pitabrood over een grote schaal en schep het mengsel eroverheen.
- Top af met het krokante lamsvlees en garneer met verse munt, koriander en granaatappelpitjes.
Eet smakelijk!
- Een heerlijke Midden-Oosterse maaltijd die van restjes iets bijzonders maakt.
Wil je meer van dit soort nuttige informatie? Meldt je dan aan voor onze nieuwsbrief voor het laatste nieuws, handige tips en adviezen, heerlijke recepten, en speciale aanbiedingen. We mailen hooguit 1x per week.