Instant Pot kooktijden (hoge druk & QR)

Hoge druk kooktijden voor veel ingrediënten!

Net als bij conventioneel koken, zit koken met de Instant Pot vol met persoonlijke keuzes, creativiteit, veel wetenschap en experimenten. Geen twee mensen zouden precies dezelfde smaken, voorkeuren voor malsheid en textuur van voedsel hebben. De kooktijdgrafiek in dit receptenboekje is bedoeld als referentie. De gebruiker wordt aangemoedigd om te experimenteren en uw eigen tijdsinstelling te vinden voor het beste resultaat naar eigen wens van de gebruiker.

Er zijn nog andere factoren die de kooktijd kunnen beïnvloeden. Verschillende stukken vlees en verschillende soorten rijst kunnen bijvoorbeeld verschillende kooktijden nodig hebben om dezelfde malsheid of textuur te verkrijgen.

Bij het bereiden van bevroren voedsel is het niet nodig om het voedsel eerst in de magnetron te ontdooien. Bevroren voedsel verlengt echter de voorverwarmtijd en kooktijd met enkele minuten, afhankelijk van de hoeveelheid voedsel.

Alle timing hier is gebaseerd op de kookdruk in het bereik van 12 psi (+0,83 bar) bij de instelling "Hoge druk" en Quick Release (QR).

Inhoudsopgave

Zeevruchten

& vis

Verse kooktijd

(in min.)

Bevroren kooktijd

(in min.)

Krab

2-3

4-5

Hele vis (forel, zeebaars etc.)

4-5

5-7

Visfilet

2-3

3-4

Vis Steak

3-4

4-6

Kreeft

2-3

3-4

Mosselen

1-2

2-3

Zeevruchten soep of bouillon

7-8

8-9

Garnalen of garnalen

1-3

2-4

Rijst & graan

Waterhoeveelheid
(Graan: Waterverhouding)

Kooktijd
(in minuten)

Gerst, parel 1:2.5 20-22
Gerst, pot 1:3-1:4 25-30
Couscous 1:2 2-3
Maïs, gedroogd, half 1:3 25-30
Haver, snel koken 1:2 2-3
Haver, staal gesneden 1:3 3-5
Pap, dun 1:6-1:7 5-7
Quinoa, snel koken 1: 1.25 1
Basmati rijst 1:1 4
Bruine rijst 1:1 20-22

Jasmijn rijst

1:1 4
Witte rijst 1:1 4
Wilde rijst 1:2 20-25

Gedroogde bonen & peulvruchten

Droog, kooktijd
(in minuten)

Geweekt, kooktijd
(in minuten)

Adzuki 16-20 4-6
Anasazi 20-25 5-7
Zwarte bonen 20-25 4-6
Black Eyed Peas 6-7 4-5
Kikkererwten (kikkererwten, keker
boon of kabuli)
35-40 10-15
Cannellinibonen 25-30 6-9
Gandules (duivenerwten) 20-25 6-9
Grote Noordelijke bonen 25-30 7-8
Linzen, Frans groen 4-6 n.v.t
Linzen, groen, mini (bruin) 4-6 n.v.t
Linzen, rood, gespleten 1-2 n.v.t
Linzen, geel, gespleten (moong dal) 1-2 n.v.t
limabonen 12-14 3-6
Kidneybonen, rood 15-20 7-8
Kidneybonen, wit / Cannellini 25-30 6-9
Marine /Haricotbonen 20-25 7-8
Pinto bonen 23-25 6-9
Erwten 16-20 10-12
scharlaken loper 20-25 6-8
Soja bonen 35-45 18-20

Vlees

Kooktijd
(in minuten)

Rundvlees, Stoofvlees 20 / 450g
Rundvlees, gehaktbal 5 / 450g
Rundvlees, gekleed 20 – 25 / 450g
Rundvlees, stoofvlees, biefstuk, romp, rond,
boorkop, mes of borst, groot
20 / 450g
Rundvlees, stoofvlees, biefstuk, romp, rond,
boorkop, mes of borst, kleine stukjes
15 / 450g
Rundvlees, ribben 20 – 25
Rundvlees, schenkel 40 mm breed 25 – 30
Rundvlees, ossenstaart 40 – 50
Kip, borsten met bot 6 – 8
Kip, heel 2-2.5Kg 8 / 450g
Kip, porties met botten 10 – 15
Kip, donker vlees 10 – 15
Cornish Hen/Poussin, heel 10 – 15
Eend, porties met botten 12 – 15
Eend, heel 10 / 450g
Plakje ham 9 – 12
Ham picknick schouder 8 / 450g
Lam, blokjes 10 -15
Lamsvlees, Stoofvlees 12 -15
Lamsbeen 15 / 450g
Fazant 8 / 450g
Varkensvlees, lendebraad 20 / 450g
Varkensvlees, gebraden vlees 15 / 450g
Varkensribben 15 – 20
Kalkoen, borst, zonder been 7 – 9
Kalkoen, borst, heel, met botten 20 – 25
Kalkoen, drumsticks (poot) 15 – 20
Kalfsvlees, karbonades 5 – 8
Kalfsvlees, gebraden 12 / 450g
Kwartel, heel 8/450g

Groenten

Verse kooktijd
(in minuten)

Bevroren kooktijd
(in minuten)

Artisjok, heel, zonder bijgesneden
bladeren
9-11 11-13
Artisjokharten 4-5 5-6
Asperges, heel of gesneden 1-2 2-3
Bonen, groen/geel of wax,
geheel, trim uiteinden en snaren
1-2 2-3
Rode biet, klein, heel 11-13 13-15
Rode biet, groot, heel 20-25 25-30
Broccoli, roosjes 1-2 2-3
Broccoli, stengels 3-4 4-5
Spruitjes, heel 2-3 3-4
Kool, rood, paars of groen,
versnipperd
2-3 3-4
Kool, rood, paars of groen,
wiggen
2-3 3-4
Wortelen, gesneden of versnipperd 2-3 3-4
Wortelen, heel of in stukjes 6-8 7-9
Bloemkoolroosjes 2-3 3-4
Selderij, Brokken 2-3 3-4
Boerenkool 4-6 5-6
Maïskorrels 1-2 2-3
Maïs, op de kolf 3-5 4-6
Aubergine, plakjes of blokjes 3-4 4-5
Andijvie 1-2 2-3
Escarole/Witlof, fijngehakt 2-3 3-4
Sperziebonen, heel 2-3 3-4
Groenen (bietengranen, boerenkool, spinazie, snijbiet, raapstelen), gehakt 4-5 5-6
Prei 2-3 3-4
Gemengde groenten 2-3
okra 2-3 3-4
Uien, gesneden 2-3 3-4
Pastinaken, in plakjes 2-3 3-4
Pastinaak, blokjes 3-4 4-5
Erwten, in de peul 1-2 2-3
Erwten, groen 1-2 2-3
Aardappelen, in blokjes 4-5 6-7
Aardappelen, heel, schat 8-10 12-14
Aardappelen, heel, groot 12-15 15-19
Pompoen, kleine schijfjes of blokjes 4-5 6-7
Pompoen, grote plakken of blokjes 8-10 10-14
Koolraap/Sweed/Raap, plakjes 3-5 4-6
Koolraap/raap/raap, brokken 4-6 6-8
Spinazie 1-2 2-3
Pompoen, eikel, schijfjes of blokjes 5-7 7-9
Pompoen, butternut, schijfjes of blokjes 4-6 6-8
Zoete aardappel, in blokjes 2-4 4-6
Zoete aardappel, heel, klein 10-12 12-14
Zoete aardappel, heel, groot 12-15 15-19
Paprika, schijfjes of blokjes 1-3 2-4
Tomaten, in vieren 2 – 3 4-5

Fruit

Verse kooktijd
(in minuten)

Gedroogde kooktijd
(in minuten)

Appels, in schijfjes of stukjes 1-2 2-3
Appels, heel 3-4 4-6
Abrikozen, heel of gehalveerd 2-3 3-4
Perziken 2-3 4-5
Peren, heel 3-4 4-6
Peren, schijfjes of helften 2-3 4-5
pruimen 2-3 4-5
Rozijnen n.v.t 4-5
 
Naar hoofdpaginaVolgende artikel
Powerblog - aanmelden nieuwsbrief

Wil je meer van dit soort nuttige informatie? Meldt je dan aan voor onze nieuwsbrief voor het laatste nieuws, handige tips en adviezen, heerlijke recepten, en speciale aanbiedingen. We mailen hooguit 1x per week.